Slik fører du regnskapet ditt selv

regnskap Mar 06, 2025
Du har kanskje din egen bedrift? Fører regnskapet selv? Her er noen gode og korte tips til hvordan du fører regnskapet! 1) Kontroller at inngående balanse stemmer. 2) Kontroller at alle transaksjoner har bilag. 3) Kontroller at summen på bilagene tilsvarer summen av endring på konto for hver retning - Da har du kommet langt!

Agnor Pettersen har jobbet i 13 år med ulike problemstillinger innen forretningslivet. Han anbefaler å skaffe et solid innblikk i regnskapet. Det er selve kjernen i bedriftens målbare aktiviteter og gir deg en unik innsikt i bedriftens økonomiske status. Langt bedre enn å bli gjenfortalt noe, med informasjon som faller fra på veien. 

 

 

Det er ikke så uoverkommelig å føre regnskap selv. Dersom du setter av tid til det, så får du det ganske fint til selv, dersom du er vant til litt kontorarbeid. Det er ingen trolldom. ingen magi. Slik kan du på en overkommelig måte føre regnskapet ditt selv for et AS, i dette eksempelet. For et ENK blir det noe av tilsvarende måte, men ENK har noe tettere knytning mot personen som driver det. Vi tar utgangspunkt i å føre et regnskap for et aksjeselskap med en ansatt i denne artikkelen. 

Du har kanskje din egen bedrift? Fører regnskapet selv? Her er noen gode og korte tips til hvordan du fører regnskapet! Det er nemlig ikke så vanskelig som man kanskje får inntrykk av. Det finnes mange hjelpemidler på nettet og skatteveilederen.no er et av de.

 

Forutsetninger: Egen bankkonto for bedriften, kort for bedriften, utlegg via privatkort, eneste eier og mva pliktig bedrift. Selv om din bedrift ikke er helt lik, så kan du fint benytte denne guiden likevel.

 

Jeg starter med å hente ned faktura fra alle leverandører en gang i måneden, ved begynnelsen av måneden etter måneden jeg skal jobbe ut regnskapet for. Rundt 3.-5. mars tar jeg regnskapet for februar. Da er bilagene klare. Jeg har en liste som jeg ser etter, der har jeg faste leverandører. Da har jeg bokmerket i nettleseren hvor jeg finner de vanligste fakturaene. Noen leverandører er mer oversiktlige enn andre. 

Spørsmål: Trenger jeg å reskontroføre leverandører?

Svar: Nei. Det er ikke lovpålagt, men det gir en fin oversikt. Jeg har bestemt meg fra 2025 å gjøre det med alle leverandører. Hvorfor? Det gir oversikt og sterkere økonomisk styring og kontroll. Da vet jeg hvor mye jeg er fakturert for og hvor mye jeg har betalt til hver enkelt leverandør, ved å sjekke leverandørreskontroen for en periode. Dersom ikke, så er jeg avhengig av perfekte beskrivelser av bilagene og det skjer i praksis ikke. Da må man egentlig manuelt telle over alle bilagene og den jobben orker du kanskje ikke med 2000 bilag i året. 

Spørsmål: Hva er reskontro?

Svar: Reskontro er en underkonto av en konto. Eksempel leverandørgjeld. Så under den kontoen kan du ha mange leverandører. Da kan du se hvor mye av leverandørgjelden som er på leverandør nummer 4 eller om du skylder leverandør nr 3 noe. Uten leverandørreskontro mister du oversikt over status på betalingene. 

Jeg tar regnskapet en gang pr måned. Da blir det ikke for mye å gjøre hver gang. Jeg begynner med å se til at betalingsformidlerne har rapporter tilgjengelige. Jeg bruker kun Stripe, men den tilbyr også Klarna og kortbetaling. Stripe benytter jeg som en mellomregningskonto, 1940.

Spørsmål: Må man gjøre regnskapet hver måned?

Svar: Nei. Det holder at man er ajour hver 3. måned eller hvert fall før hver mva-innsending. For de fleste blir det i praksis hver 2. måned. For min bedrift hver 2. måned. Det kan være en del arbeid å føre regnskap for 2 måneder i slengen. Det er lettere for å glemme ting når det har gått 9 uker siden en hendelse enn 3 og dermed så husker man bedre hva et bilag gjaldt, dersom man oppdager noe i kontrollen ved føring av regnskapet ved enden av måneden. Jeg har valgt å føre en gang pr måned. 

Vi skal her se på hvordan man fører regnskapet i praksis

  • Se til at inngående balanse stemmer (første dato i måned) mellom faktisk bankutskrift og regnskap (hovedbok) både for 1920 driftskonto, 1930 kort konto og 1940 stripe mellomværende konto (og andre konti dersom i bruk). Dersom det stemmer overens, ligger forholdene til rette for å starte med regnskapsføringen for perioden.
  • Finne frem alle bilag / sende inn alle bilag til regnskapsprogrammet slik at grunnlaget er til stede for å gjøre selve bokføringen
  • Bokføre alle innbetalinger til Stripe og kontrollerer antall innbetalinger og sum innbetalinger stemmer mellom 1940 og Stripe, eksempelvis 14 betalinger, totalt 140.030 kr (Dokumentasjon/bilag for bokføringen av innbetalinger til stripe kan være av balance report fra stripe dash board)
  • Dersom mange, små innbetalinger til stripe, eksempelvis salg av abonnement, tilgang, tjenester, og mindre summer på mindre enn 1000 kr hver gang, så kan du vurdere om du lager et samlebilag for månedens innbetalinger til stripe. Da blir det ett bilag som viser summen av innbetalingene til stripe for eksempelvis februar måned, med dokumentasjon fullstendig liste over alle innbetalinger, en rad for hver innbetaling. Du fører bare summen av disse som en kontering i regnskapet eksempelvis 150.364 kr fordelt på 100 transaksjoner i stripe, men bare en i regnskapet. Om det tillates, er en vurderingssak case by case, i følge uttalelse fra Skatteetaten. Jeg kommer tilbake med dokumentasjon på dette når det foreligger. Dette er en sak flere regnskapsførere og revisorer er noe uenige på. Noen mener man alltid må kontere enkeltvis betalinger, mens andre sier man må kunne summere de når det er mange små og man likevel har bakenforliggende dokumentasjon på summen, som stripe vil gi. 
  • Bokføre alle utbetalinger fra Stripe til bedriftens bankkonto 1920. Kontrollerer at antall stemmer og at total beløpet stemmer. Her er et tips å velge ukentlig utbetaling fra Stripe så slipper man 22 konteringer på en måned men får i stedet 4. 
  • Bokføre gebyr Stripe mot 7771 Stripe gebyr: Kontering: Debet 7771 <beløp> Kredit 1940 <beløp>
  • Kontrollerer at alle timer (timeliste, din kilde for utført arbeid) er fakturert og kontrollerer at alle innbetalinger til stripe har en faktura som motbilag, hvis ikke sendes faktura til korrekt kunde. Eventuelt dersom du skal fellesføre alle månedens innbetalinger til mellomværende konto Stripe 1940, så sjekk at summen av innbetalinger for valgte periode stemmer med det du er i ferd med å bokføre. 
  • Kontrollerer at alle innbetalinger til bankkonto har motbilag, faktura til kunde (vanligvis) og fakturerer dersom noe mangler.
  • Kontrollerer UB Stripe for perioden (report stripe / balance) er lik UB regnskap 1940 for samme periode.

 

Nå skal både stripe regnskap konto 1940 stemme med balanse på stripe, samt gebyr være bokført som bankgebyr. I tillegg har man kontrollert at alle utgående fakturaer er sendt. Videre gjøres avstemming av driftskonto 1920.

 

  • Finn frem alle bilag fra leverandører - det er fint å sortere de inn under mapper dersom lagret lokalt og enda bedre om du benytter regnskapsprogrammets app kontinuerlig så alt ligger klart til bokføring - det er ditt valg (Eksempel på mappestruktur vil være bedriften/regnskap/2025/januar/bilagene ligger her - jeg ville anbefalt å navngitt bilagene med sted og dato 
  • Kontrollerer at alle belastninger på konto er bokført, hvis ikke, bokfør i henhold til bilag 
  • Kontrollerer at andre bevegelser på konto reflekteres med minst ett regnskapsbilag og finner frem bilag dersom det er noen overføringer som ikke stemmer. Husk også å ta med overføringer fra driftskonto til kortkonto dersom du har slikt oppsett.
  • Kontrollerer at UB, utgående balanse på driftskonto er lik utgående balanse på 1920 i regnskapet (regnskapets representasjon av driftskontoen). Husk at UB februar alltid vil være identisk IB mars. Det er samme punkt.
  • Gjør tilsvarende som for konto 1920 og 1940 for kortkonto 1930. Kontrollerer at alle transaksjoner som forekommer på bankkonto har et bilag i regnskapet. For å se det effektivt slår man opp i hovedbok og filtrerer på konto 1930 og sorterer etter dato stigende slik at det ser ut som bankutskriften (kontoutskrift for måneden man jobber med).
  • Sjekker at UB på kortkonto stemmer med UB på regnskapet konto 1930.

 

Når alle disse er utført, så stemmer bank med regnskap og man har et godt utgangspunkt videre.

Dersom det er avslutningen på en MVA-termin, dvs gjort ferdig februar, april, juni, august, september eller desember, så gjør man MVA-oppgjøret på samme tid. 



Mva oppgjør gjøres slik

Kontrollerer manuelt konto for MVA og bruker funksjonen MVA-oppgjør eller MVA-oppgave i regnskapsprogrammet. Når man sender inn MVA-oppgave og får tilbakemelding fra Skatteetaten så vil netto summen av skyldig mva og det man får tilbake på mva, bli overført til noe som kalles MVA oppgjørskonto eller oppgjørskonto for merverdiavgift. Det er en konto (2-serien) / gjeldskonto som viser hva du skylder staten. Eventuelt: Hva staten skylder deg, dersom du har hatt mindre inntekter enn utgifter som er mva pliktig. Når man deretter betaler den fakturaen man får på MVA, så vil faktura fra Skatteetaten være bilaget og kontoen det føres mot, naturlig nok være denne oppgjørskonto for MVA slik at den blir 0 og konto for bankinnskudd bli lavere (dersom du var skyldig mva) og høyere dersom du fikk igjen penger. 

Få hjelp til regnskap av en konsulent med spisskompetanse på skatt og økonomistyring her

Nå er regnskapet nesten helt ferdig og det siste som gjenstår vil være å behandle utlegg og reiseregninger. Reiseregninger kan gjerne behandles i forbindelse med lønnskjøring. Samme med utlegg. Dersom man ikke kjører lønn, så vil man kunne behandle de separat i forbindelse med regnskapsføringen ved slutten av perioden (måned) som forklart i denne artikkelen. 

Utlegg fra ansatt:

Man registrerer bilagene på samme måte som fra bedriftens konto, men her så registrerer man det debet kostnad det gjelder (venstre side) eksempel kostnad for reise ikke oppgavepliktig (7140) og kredit skyldig ansatt / eier (eksempelvis 2251, som er en gjeldskonto). Det går også an å bruke ansattreskontro (det er en underkonto av en gjeldskonto) som kan være greit dersom man har flere ansatte. Man kan si at kostnaden øker (debet kostnad) og gjelden øker (til ansatte) fordi man ikke betalte dette fra bedriftens midler. Når man har ført dette eller alle disse bilagene så vil ansattreskontro eller gjeldskonto til eier/ansatt (i vårt tilfelle 2251) være økt og kostnadene også ha økt. Det er lurt å være nøye med å se at faktura/kvittering man fører er ført på riktig dato, riktig mva kode, riktig utgiftskonto og riktig motkonto. 

Når man er ferdig kan det være lurt å sjekke at summen av bilag som er ført mot ansatt reskontro eller 2251 i vårt tilfelle tilsvarer summen på bilagene. Med andre ord summen av IB og bilagene som er ført (se på selve bilagene og ikke i regnskap) nå skal være lik UB for perioden på samme konto (2251 eller ansattreskontro). Da vet vi at alle er ført med korrekt motkonto og at endringen på 2251 tilsvarer de faktiske bilagene fra februar, dersom det var måneden vi førte for. 

Når man gjør slik kvalitetskontroll før og etter bilagsføringen, så øker man sjansen for at man får det riktig første gang og slipper å bruke tid på å lete etter feil. Med litt trening finner man feil raskere og finner sine metoder på å utelukke feil. 

Noen triks til sist for føring av regnskapet: 

  • Det er svært mye lettere å føre hele måneder om gangen fordi mange av rapportene er basert på månedsrapporteringer og har ferdige summer IB og UB samt bevegelser på en hel måned som standard
  • Sjekk alltid IB på alle kontoer før du setter i gang 
  • Hent ned alle bilag fra alle leverandører og dersom fil må lastes ned på pc, ha de gjerne i en egen mappe for leverandører sortert på måneder. Eventuelt alle i en hel mappe for et år fra samme leverandør. Da finner du bilaget med en gang i regnskapsprogrammet, dersom du ikke sender inn bilaget via app og regnskapsfører direkte. Kontroll / avstemming må gjøres uansett så banken stemmer med regnskap. 

    Ta deg god tid til regnskap og sett av noen timer om gangen. Dette tar litt tid, dersom du ikke har lang erfaring. Det er mye som skal stemme og en liten feil, skaper følgefeil. Derfor er det fint om man har oversikt så ofte som hver måned. 
  • Regnskapet må være ajour før hver mva termin skal sendes inn, det er lovens minstekrav. Dersom man bare har en mva termin i året må regnskapet være ajour hver 4. måned, dvs, 3 ganger i året. Det er altså ingen krav om å føre regnskapet hver dag. Har du mindre enn 600 bilag i året og ikke er mva pliktig kan du vente med å føre regnskapet helt til slutten av året slik at det er ajour ved årsoppgjør (kan gjelde holdingsselskaper blant annet) Kilde: https://info.altinn.no/starte-og-drive/regnskap-og-revisjon/regnskap/bokforingsplikt/
  • Det er alltid lov til å spørre om hjelp. Skatteveilederen har tilgang på ekspertise innen effektiv regnskapsføring og er en solid sparringspartner for økonomistyring.  

Del gjerne denne artikkelen med noen som trenger hjelp til å få orden på regnskapet for sin bedrift. 

Se også vår nye app for Skattemeldingen her - den løser hele problemet med skattemeldingen og gir deg en sikker og fin innføring i hvordan du håndterer skattemeldingen samt viser alle mulige fradrag for din situasjon. Fordelen er at du kun sitter igjen med informasjon som er relevant til deg etter appen filtrerer ut hva som passer din situasjon. Prøv den nå!

Skatteveilederen.no er ikke et regnskapsbyrå men et kompetansesenter for økonomi. Vi henviser deg gjerne til en dyktig regnskapsfører vi har samarbeid med, og kan bistå med høykvalitets rådgivning innenfor økonomi. Timepris for rådgivning hos oss er 1.500 kr eks mva. Hos oss får du svar øyeblikkelig, uten å måtte vente i flere uker. Eksempler på problemstillinger kunder har:

  • Hvordan få økt effektivitet i drift?
  • Hjelp til rapportering til det offentlige
  • Hjelp til klagesaker offentlige, forsikring, leverandører, kunder
  • Hjelp til skattemessige problemstillinger for privatpersoner og bedrifter
  • Hjelp til regnskap og bokføring gjennom rådgivning her og henvisning til autorisert regnskapsbyrå med ledig kapasitet. Dersom du ønsker kan vi være kontaktpunktet ditt og vi følger opp 7 dager i uken. 

 

 

Hold deg oppdatert på økonomiske og uavhengige nyheter!

Litt aktualitet, litt fag og noen tanker rundt hva man bør være oppmerksom på. Setter umåtelig stor pris på at du er på mitt nettsted, bruker det, gratis innhold, betalt innhold eller bruker mine tjenester. Alt tas i mot med takk! Det hele begynte med TikTok!

Du kan når som helst avmelde deg nyhetsbrev og annen info.