Slik fungerer strømstøtten
Dec 12, 2024Strømstøtten er innrettet slik at den gir 90% av prisen over 73 øre som støtte tilbake til private strømabonnenter. Problemet er at du må betale de første 73 ørene selv. Og dette er uten mva. 91.25 øre må du betale selv før støtten begynner å virke. Nesten 1 krone. Dersom man skal regne dette enkelt selv så kan man si at det er 90% av prisen som er over 1 krone man må betale. Eksempelvis strømpris på 2 kr gir en støtte på 0.90 kr man må betale 1.10 kr selv. En strømpris på 500 øre / kwh gir altså støtte på 3,60 kr (90% av det over 1 kr) og resten må betales selv, altså 1 kr 40 øre.
Nettleie kommer i tillegg
Oppå denne nokså høye strømprisen kommer nettleie. Og den i to deler. Nettleie er vanligvis rundt 40 øre, men varierer noe i løpet av døgnet og årstiden. Det er den variable delen av nettleien. I tillegg kommer en fastpris på nettleie som er alt i fra et par hundrelapper til opp mot 1000 kr for privatpersoner pr måned. Mange diskuterer og er svært bekymret for hvilket effekt trinn de kommer på. Skatteveilederen vil generelt anbefale å ha mer fokus på å få seg en fornuftig strømavtale i stedet for å bekymre seg for om man må betale 290 eller 350 kr pr måned som følge av samtidig forbruk.
Strømstøtten gjelder også kunder med fastpris
Her kommer det merkverdige med denne støtten. Den er innrettet slik at den går rett tilbake til forbruker helt uavhengig av hva den faktisk betaler for strømmen. På slik måte har de som valgte fastpris gode tider. Eksempelvis, om strømmen koster 3 kr og 50 øre ink mva på nordpool (ink mva) så vil strømstøtten blir 2 kr 33 øre. For den som eksempelvis har fastpris på 1 kr så vil den netto få 1 kr og 33 øre for å bruke strøm. Også om du inkluderer nettleie som rundt regnet er på 50 øre så vil nettoprisen du ender opp med være 83 øre. Matthias Nilsen (Strømmens Robin Hood) har hatt fokus på dette i det siste og det paradoksale med at strømstøtten rammer litt tilfeldig og de som har vært heldig eller bevisst i sitt valg, nyter godt av det. Nilsen har en nettportal hvor det tilbys strømavtaler og er noe å sjekke ut https://www.stromsjef.no/
Gjelder time for time
Strømstøtten er innordnet slik at den gjelder time for time. Prisen for strøm er delt inn i timespriser slik at kl 11-12 kan koste 150 øre mens 12-13 kan koste 195 øre. Dette annonseres på nettsiden https://data.nordpoolgroup.com/ Nordpool er altså børsen hvor priser for strøm mellom land og soner utveksles. Her står det hva strømselskaper i din region må betale for strømmen de ikke produserer selv. Det finnes noe regelverk, men vi skal ikke gjøre denne artikkelen lang og detaljere dette for mye.
Noen enkle begreper å huske
En kilowatt time tilsvarer 1 kilowatt (1000 watt) som står på 1 time. Det er produktet av tid og effekt. En spotlight (led) benytter typisk 5-7 watt. Dersom den står på går det altså 0.005 - 0.007 kilowatt timer. Det betyr nokså lite. Om du har 10 slike på så er det altså 0.05 - 0.07 kilowatt timer som er mengden av strøm. Det blir det samme om du bruker 100 watt i 10 timer eller 1000 watt 1 time. Strømforbruket er 1 kilowatt time i begge tilfellene.
Makspris timer
For å skåne nettet (som burde vært opprustet) så har man laget et differensiert prissystem som lar forbrukere som bruker mye strøm på en gang, betale noe mer nettleie enn de som bruker lite strøm. Dette er ment å oppfordre folk til å ha et jevnt strømforbruk. På den annen side så skulle man tro at alle de ulike husstandene ville utjevne seg selv. Alle dusjer ikke samtidig og noen setter el-bilen på lading kl 19 mens andre kommer hjem kl 23. Man ser nok noe felles mønstre likevel. På dagtid er det mindre strømbruk på private forbrukere (hus og leiligheter).
Det er altså timemaks fordelt på de 3 høyeste timene som avgjør hvilket trinn du kommer på. Dersom du bruker 16, 14, 13.9 så regnes snittet av disse tre timene og du kommer akkurat under 15 kwh trinnet og betaler litt mindre enn den forbrukeren som har en timemaks på 15.3 kilowatt timer. Husk igjen at det ikke er punktforbruket på en time som gjør hvor mye du bruker, men forbruket over hele timen. Du kan ha brukt 20.000 watt første halvtime og 0 watt andre halvtimen og får altså 10 kwh forbruk den timen og 3 slike timer kvalifiserer til å komme på trinnet 10-15 kwh som er en del dyrere enn 5-10 kwh trinnet.
Frp vil ha reell maks-pris
FRP har foreslått på Stortinget å ha en makspris på 50 øre pr kwh for bedrifter og private. Det vil si at strømstøtteordningen dekker 100% av prisen over 50 øre. Om dette inkluderer mva eller ikke, ble ikke uttalt, men i hvert fall ville det gikk både bedrifter og privatpersoner mer forutsigbarhet. Bedriftene sliter kanskje mer enn privatpersonene da strømstøtte ikke gjelder for de og i tillegg kan energi utgjøre en vesentlig del av kostnadsbildet. Når politikerne har ivret for å koble Norge tett sammen med Europa, som de visste hadde høye priser, vil jo dette være å anse som en uansvarlig næringspolitikk. Man ødelegger rett og slett rammevilkårene for bedriftene, som mange av de jo er skjøre fra før.
Høyre ønsker å videreføre dagens ordning
Høyre sier seg fornøyd med å videreføre dagens ordning med 90% dekning over en allerede nokså høy innstegspris: 73 øre. Denne er foreslått å flyttes til 75 øre. Allerede her er det jo uenigheter med næringslivet og privatpersoner da strømmen i snitt har kostet rundt 20 øre. Produksjonskostnaden sies å være rundt 12 øre så man har hatt omtrent 80% avanse, dersom disse prisene stemmer. Nå er avansen bare frem til 73 øre svimlende 500%. Avansen fra 12 øre til dagens 150 øre i månedsgjennomsnitt er 1150%. At politikerne tillater at dette skjer er merkverdig. Det kan virke som om de faktisk ikke bryr seg om konsekvensene for deres fatale politikk.
Hold deg oppdatert på økonomiske og uavhengige nyheter!
Litt aktualitet, litt fag og noen tanker rundt hva man bør være oppmerksom på. Setter umåtelig stor pris på at du er på mitt nettsted, bruker det, gratis innhold, betalt innhold eller bruker mine tjenester. Alt tas i mot med takk! Det hele begynte med TikTok!
Du kan når som helst avmelde deg nyhetsbrev og annen info.