Høye strømpriser i Sør-Norge 11. desember - kanskje den nye normalen
Dec 10, 2024Det ventes svært høye strømpriser i Sør-Norge 11. desember. De er svært høye i en historisk målestokk, men trenger ikke å bli så høye relativt i forhold til hva vi trolig blir å se fremover. Nettopp på grunn av den politikken der vi har bestemt at strømprisen skal være høy. Fordi vi skal spare miljøet.
Grunnen akkurat pr 10. desember er vindstille vær over Europa og mye av deres strømproduksjon er avhengig av vindkraft. Det blir større press i vårt marked når Europa sliter med underdekning av strøm da vår energi blir gjenstand for salg på markedet hvor vi fysisk har forbindelse.
I begynnelsen var det argumentert for at vi bandt oss til kontinentet på grunn av leveringssikkerhet begge veier. Senere tid er det kommet inn argumenter som at vi trenger å være solidariske med kontinentet slik at de har tilgang på energi. Noen sier det er viktig at de har tilgang på ren energi, da Norge har 95% av sin egenproduserte kraft fra fornybar energi.
Til slutt har det endt med at vi har blitt nært koblet til det europeiske markedet med alle utenlands kablene (24 av de pr skrivende stund) hvor av de to siste står for om lag 50% av overføringskapasiteten.
Strømstøtte på 90% over 73 øre
Strømstøtten regnes ut på følgende måte: 90% av prisen som er over 73 øre. Denne regnes ut time for time. For å regne nøyaktig må man føre opp i et excel ark og kalkulere time for time. En forenklet utregning gir at prisen på strøm er rundt 3.40 kr kwh mellom 8 og 18 for NO1 (Oslo) 11. desember. Inkludert mva så er prisen rundt 5 kr kwh. Dette gir en ca strømstøtte på 3 kr for den perioden. De med fastpris får altså betalt 3 kr minus sin pris den perioden. Undertegnede har fastpris på 51 øre og får dermed ca 2 kr 50 øre for hver kilowattime som forbrukes grunnet dette merkverdige utslaget i strømstøtten.
Bedre modell for strømprising
En bedre modell for strømprising hadde vært intern pris for forbruk i Norge vedtatt politisk. Da kunne man gitt forutsigbare priser for innenlands forbruk. Eksempelvis har snittprisen ligget på ca 30 øre de ti siste år før 2021. Det var etter 2021 da vi fikk de to siste og store strømkablene til kontinentet (Tyskland og Storbritania) prisen skjøt i været. Nokså forventet, ettersom dette medfører at vi er nærmere knyttet til kontinentet. Agnor Pettersen advarte mot at dette kom til å gi oss Europeiske strømpriser mens hele fagmiljøet var i mot og hadde ikke tro på at vi fikk samme priser med begrunnelse i at vi fra før av var koblet (50% av den nye størrelsen) opp mot en rekke land uten å få prissmitte. Pettersen argumenterte videre for at en tettere kobling ville føre oss i en situasjon der vi i praksis delte energimarked med de andre landene, og prisene ville bli tilnærmet like.
Dårlig politikk gir oss dyrtid
Strømmen som tidligere var en konkurransefordel Norge hadde blant mange ulemper, er nå blitt en dyr handelsvare som vi må kjøpe dyrt inn fra Europa. Selv om Norge er fylt opp av elvekraftverk som vi har nedbetalt over skatteseddelen gang på gang. Dårlig politikk i Norge har forkludret det til og det er de stakkars arme menneskene som bor her som betaler prisen.
VG har en fin oversikt over energiprisen og energiflyt. Det eneste oversikten mangler er de politiske årsakene til at strømmen har blitt så dyr i Norge: https://www.vg.no/stromprisen/
Fastpris fortsatt mulig
Det er fortsatt mulig å velge fastpris. Om Agnor Pettersen anbefaler fastpris er svaret: JA! Dersom du får mulighet til å velge en forutsigbar pris, så velger du det, heller enn å satse på at du kanskje sparer på å ha variabel pris. Da vet du ALDRI hva prisen blir. Dessuten er det ikke sikkert fastpris er en mulighet om et år, når man trolig kommer til å mer og mer innse at tiden for strøm under 1 kr kwh er forbi. Nettopp grunnet at man har bestemt seg for å gjøre strømmen dyr. Rederiet og flyselskaper sikrer prisen på energi. Det kan du også gjøre. www.strømsjef.no tilbyr fastprisavtaler via samarbeidspartner og kan sjekkes ut. De er i skrivende stund mulig å binde for hele 10 år på prisen 110 øre pr kwh. Pettersen er nøytral i om det er lønnsomt eller ikke, da det er vanskelig å si om snittprisen er høyere eller lavere enn den prisen over samme periode men Pettersen ville selv gjort en nærmere vurdering på å tatt den prisen. Pettersen har selv en langt lavere fastpris tegnet i 2021 da det ble besluttet å koble Norge til kontinentet som hadde dyr strøm.
Hvordan ble strømmen dyr i utgangspunktet?
Man har ikke bygget nok kraft i Europa (Tyskland, Frankrike og Storbritania). Man har rett og slett flere folk, mer energibehov enn tilgang på energi. Strøm fungerer forventet nok som andre varer. Knapphet gjør prisen svært høy. Hyggelig for de som er produsenter og lite hyggelig for oss forbrukere. Når man frivillig velger å koble Norge til dette markedet, så får man disse prisene hit også. Norske politikere bryr seg neppe om det. De har gitt deg en midlertidig strømstøtte så du skal få en mykere overgang til 5 kr kwh og energifattigdom.
Hold deg oppdatert på økonomiske og uavhengige nyheter!
Litt aktualitet, litt fag og noen tanker rundt hva man bør være oppmerksom på. Setter umåtelig stor pris på at du er på mitt nettsted, bruker det, gratis innhold, betalt innhold eller bruker mine tjenester. Alt tas i mot med takk! Det hele begynte med TikTok!
Du kan når som helst avmelde deg nyhetsbrev og annen info.